Prekių katalogas

Orkaitė su pirolize: privalumai ir trūkumai

 

Jau ne vienus metus, buitinės technikos gamintojai siūlo orkaites su vieniems jau pažįstama, kitiems mažai žinoma savaiminio išsivalymo funkcija, kitaip vadinama pirolize. Gamintojai siekia palengvinti mūsų kasdieninę buitį ir pasiūlyti kuo daugiau automatizuotų sprendimų, kurie suteiktų mums kuo daugiau laisvo laiko. Orkaitės turinčios pirolizės funkciją turi tiek pliusų tiek minusų, tad apžvelkime šio savaiminio išsivalymo niuansus.

Kas yra pirolizė?

Pirolizė, tai orkaitės funkcija, kuri skirta panaikinti orkaitės viduje esančius pridegusius riebalus ir kitus nešvarumus. Gaminant orkaitėje pribėga skysčių, apsitaško sienelės ir kepant tai stipriai pridenga prie sienelių. Tad nemalonų orkaitės valymo procesą gali pakeisti savaiminis išsivalymas – pirolizė. Jos veikimo principas labai paprastas – šią funkciją įjungus, orkaitė įkaista iki 500 C laipsnių ir nudegina viduje likusius riebalus ar maisto likučius, paversdama juos pelenais. Sudegę pelenai nusėda orkaitės dugne, tad programai pasibaigus tereikia drėgna šluoste juos išvalyti. Reikia, atkreipti dėmesį, kad valymą šluoste pradėtumėte tik prietaisui tinkamai atvėsus. Įprastai, pirolizės metu orkaitės durelės turėtų užsiblokuoti, tad jūsų šeimos nariai yra saugūs jos veikimo metu.

Pirolizės naudojimas

Pasak buitinės technikos ekspertų, įsigijus naują orkaitę su pirolize, dažnu atveju ji tampa pamiršta arba nusprendžiama, kad ja naudotis tiesiog nepraktiška. Vienas iš didžiausių trūkumų nurodomas, jog prieš atliekant pirolizės valymo programą iš orkaitės vidaus būtina išimti kepimo skardas, geležines groteles ir grotelių laikiklius. Dažnai šios dalys būna pritraukusios riebalų, o jas tenka vis tiek šveisti rankiniu būdu (nebent gamintojas nurodo, kad bėgeliai yra pritaikyti pirolizės naudojimui). Prieš atliekant pirolizę, mentelės pagalba reikia nugramdyti prilipusius maisto likučius. Šio žingsnio praleisti nerekomenduojama, nes maisto liekanos gali užsidegti. Tiesa, naudojant pirolizės funkciją išvengiama orkaitės vidaus valymo cheminėmis priemonėmis, tad iš dalies šis būdas ekologiškas.

Valymo procesas

Pirolizės programa gali trukti nuo 1 iki 3 val., o siekiant beveik 500 C laipsnių temperatūros ribą, įrenginys išnaudoja gerokai daugiau energijos nei įprastai. Norint sumažinti išlaidas, skirtas elektros energijai, įjunkite savaiminio valymo funkciją iš karto po kepimo, kuomet orkaitė dar įkaitusi. Kai kurios aukštesnės klasės orkaitės turi priminimą, kada jau reikėtų įjungti valymo programą, o kitose galite ją įjungti kuomet tik yra poreikis. Jeigu orkaite naudojamasi itin retai, gali pakakti tik vieno valymo per metus.

Tarp naudojančių žmonių orkaites su pirolize, sklinda kalbos, kad pirolizė skleidžia nemalonų kvapą. Tiesa, kad valymo proceso metu, kaip minėjome visi nešvarumai yra deginami aukštoje temperatūroje, tad viduje esantis degėsių kvapas tikrai ne pats maloniausias. Tačiau nuo jų apsaugo katilitinis, dūmus ir kvapus sugeriantis filtras, kuris neleidžia jiems pasklisti į išorę, tad kambaryje šis kvapas neturėtų būti jaučiamas.

Pirolizės privalumai ir trūkumai

Trumai reziumuojant, pastebimi keli pliusai ir trūkumai orkaitėms su pirolize.

Pliusai: orkaitės su šia funkcija valymas itin lengvas ir paprastas, kuris taupo jūsų laiką. Nenaudojama chemija jos valymui.

Trūkumai: didesnė orkaitės kaina, aukštesnės elektros sąnaudos. Naudojant pirolizę, groteles ir bėgelius vis tiek teks plauti rankiniu būdu.

Atsižvelgiant į savo šeimos gaminimo įpročius bei buitinės technikos naudojimosi dažnumą, bus nesudėtinga nuspręsti ar orkaitė jums yra reikalinga su pirolizės funkcija. Orkaičių su pirolize kaina šiek tiek didesnė, bet prieinama daugeliui vartotojų. Ji jums gali ne tik palengvinti buities darbus, tačiau ir sumažins išlaidas skiriamas buitinei chemijai.

Orkaites su pirolizės funkcija įsigyti galite čia ->>>