Konvekcinės krosnelės: ar verta rinktis?

Jums reikia konvekcinės krosnies? Ar tikrai? Papasakosime plačiau apie konvekciją ir konvekcines krosneles, tad galėsite nuspręsti objektyviai, ar jums ji iš tikrųjų reikalinga.

Kodėl tokia skeptiška gaida pradedame? Konvekcinės krosnys yra paprastai naudojamos profesionaliose virtuvėse, kur maistas ruošiamas dideliais kiekiais ir visko reikia greitai. Ar matėte prekybos centre kepamas vištas? Jos kepamos profesionalioje konvekcinėje krosnyje. Dėl to ir pasitiksliname, ar tikrai jums reikalinga tokia krosnis namuose? Jei kepate keksiukus šimtais, tada taip, ji reikalinga, tačiau paprastai maisto gamybai turėtų pakakti ir paprastos orkaitės.

Kas ta konvekcija?

Konvekcija yra paprasčiausias karšto oro judėjimas. Konvekcinė krosnelė buvo išrasta dar 1914 metais, tačiau realiai konvekcinės krosnys pradėtos gaminti masiškai tik nuo 1945-jų JAV.

Kaip veikia konvekcinė krosnelė?

Konvekcinė krosnelė veikia labai paprastai – kepimo talpoje yra sumontuotas vienas ar net keletas ventiliatorių. Virš ventiliatoriaus yra montuojamas papildomas kaitinimo elementas (paprastai jie būna tik apačioje ir viršuje). Kai įjungiamas konvekcijos rėžimas, kaitinimo elementas įkaitinamas, o įjungtas ventiliatorius visoje krosnyje tolygiai padidina temperatūrą. Tokia karšto oro cirkuliacija vienodai įkaitina kepimo skardas ir patiekalus. Dėl to jie kepa tolygiai.
Konvekcinė krosnelė maistą paruošia 25-30 proc. laiko greičiau. Be to kaitinama tolygiai, todėl maistas iškepa tolygiai vienodai, nebūna neiškeptų vietų didesniame maisto gabale. Dėl šios priežasties konvekcinė krosnelė labai praverčia kepant šaldytą maistą, pavyzdžiui, vištą, kalakutą ar žąsį.

Profesionalios ir namų konvekcinės krosnelės

Profesionalios konvekcinės krosnys yra gana didelės ir griozdiškos. Jos nėra labai išvaizdžios, tad virtuvėje namuose tikrai nepraslįstų pro akis.
Kadangi konvekcija pagamintas maistas yra gana populiarus, kai kurie gamintojai sukūrė namams skirtas vos kelių litrų talpos konvekcines krosneles. Ten kuo puikiausiai telpa šaldytas viščiukas broileris, todėl namams to visiškai pakanka. Tiesiog į kepimo indą sudedami patiekalai ir įjungiama į elektros tinklą. Viršuje esantis ventiliatorius tolygiai paskirsto orą, o virš ventiliatoriaus esantis kaitinimo elementas jį kaitina.

Kai kurios orkaitės taip pat turi konvekcijos funkciją. Paprastai orkaitėse yra ventiliatorius, tačiau ant jo nėra kaitinimo elemento. Dėl šios priežasties orkaitės negalima vadinti konvekcine. Kai yra papildomas kaitinimo elementas, kuris užtikrina tikslią oro temperatūrą ir pasiskirstymą, tokia orkaitė turi konvekcijos funkciją. Vadinti ją konvekcine orkaite būtų netikslu, nes ji veikia kaip tradicinė orkaitė. Aišku, už šia gana retą funkciją teks papildomai susimokėti, net orkaitės su konvekcijos funkcija kainuoja gana nemažai.

Paprastai konvekcijos funkcija būna tose orkaitėse, kurios turi ir mikrobangų funkciją. Kam pirkti ir montuoti dvi krosneles, jei galima viską padaryti vienoje?

Tokiu atveju namuose bus pravartu tokią orkaitę turėti.

Kodėl užsimename apie konvekcines krosneles? Jokios paslapties nėra. 2019 metais valdžios institucijos žada palengvinti darbo sąlygas smulkiesiems verslininkams, kurie nori namuose gaminti tam tikrus maisto produktus – kepti tortus, keksiukus, sausainius, kitus duonos gaminius. Iki šiol tokiam verslui reikėjo specialių patalpų ir įrangos, o dabar reikalavimai gali būti sumažinti. Reiškia savose virtuvėse bus galima gaminti patiekalus ne tik gausiai šeimynai ar gimtadienio vakarėliui, bet ir pardavimui. Konvekcinė krosnis tokiose virtuvėse tikrai ras savo vietą, juo labiau, kad jai nereikia trijų fazių elektros įvado, ji gali būti pakabinama ant sienos.

Konvekcija ateina į mūsų visų gyvenimus per kitą pusę – vaikų darželiuose ir mokyklose maistas turi būti gaminamas konvekcinėse krosnyse, todėl mūsų vaikai užaugs su būtent tokiose krosnyse pagamintu maistu. Nėra stebėtina, kad daug tėvų pasvarstys įsigyti bent jau orkaites su tokia funkcija, kad maistas būtų ruošiamas sveikai, kokybiškai ir, žinoma greičiau.

Konvekcines krosneles namuose renkasi vis, kam rūpi maisto kokybė. Nors tai nėra būtina funkcija, tačiau ji prisideda prie kokybės ir efektyvumo. Tai patvirtins kiekvienas virėjas ir virtuvės šefas, nuolatos dirbantis su maisto ruošimu profesionaliai.

 

Išsirinkite krosnelę  ->>>

Pirkėjų gide galite susipažinkite ir su kitais mūsų naudingais bei praktiškais patarimais, kurie padės išsirinkti Jus dominančią techniką.