Kokią vaisių, uogų, grybų džiovyklę pasirinkti?

Pirmiausia, norėtume išsklaidyti mitą, kad maisto džiovyklės yra sezoninis prietaisas ir reikalingas tik vasarą. Vaisių, uogų, grybų džiovyklės labai pravers ir žiemą, nors miškuose ir soduose tikrai nieko nerinksime. Tiems, kas susimąsto apie nepanaudoto maisto išmetimą visus metus, maisto džiovyklė tikrai yra reikalinga.

Kam reikalinga maisto džiovyklė

Maisto džiovyklė yra nesudėtingas prietaisas. Ji sudaryta iš pagrindo su kaitinimo elementu, keliomis lentynėlėmis maistui ir dangčio, kad viskas vyktų sandariai ir saugiai. Oras yra pakaitinamas iki 40-60 laipsnių temperatūros, jis cirkuliuoja tolygiai ir taip per keletą valandų iš vaisių, uodų, daržovių, žolelių ar net mėsos išgarina drėgmę. Tokia temperatūra yra dar saugi ir maisto produktai nėra verdami ar kepami. Jie išlaiko savo naudingas medžiagas, nors ir sumažėja dvigubai ar net dar daugiau.

Maisto džiovyklės reikalingos visuose namuose, kur ekologiškas maistas yra labai vertinamas. Šis prietaisas labai tinka šeimoms, auginančioms mažus vaikus. Namuose ruošti bulvių ir daržovių „čipsai“? Kodėl gi ne...

Žaliavalgiams tai pagrindinis maisto ruošimo prietaisas, nes jis termiškai neapdoroja maisto.

Visi, kas sportuoja ir nori maitintis sveikais produktais visus metus, maisto džiovyklė yra puikus pagalbininkas.

Daug kam kyla klausimas – kokius patiekalus galima ruošti iš džiovintų daržovių? Uogos tai suprantama – desertams, į pieno kokteilį, su dribsniais ar tiesiog vienus (prisiminkime džiovintų obuolių skonį gūdų viduržiemį...) O kam daržoves džiovinti? Kam reikalingas džiovintas kopūstas ar pomidoras? Jei namuose yra virtuvės kombainas, reiškia puikiai tiks sriuboms, troškiniams pagardinti. Bulvių ir burokėlių gabalėliai, pavolioti druskoje ir krapuose ir išdžiovinti tokia džiovykle niekuo nenusileidžia pirktiniams traškučiams tik šimtą kartų sveikesni. Štai jums ir panaudojimo galimybės.

Kaip maistas džiovinamas

Paimkite maisto produktus, kuriuos norite sudžiovinti. Nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais, jei reikia. Tada sudėkite vienos rūšies maistą ant vieno padėkliuko, kitos – ant kito. Sukraukite visus 5 padėkliukus (standartiškai į džiovyklės komplektą dedami 5 padėkliukai, bet galima kai kuriuose modeliuose nusipirkti jų ir papildomai) ir nustatykite temperatūrą. Optimali temperatūra – 50 laipsnių. Jei maistas labai sultingas, tiesiog kai kuriuos produktus prie tokios temperatūros teks džiovinti ilgiau.

Ant padėkliukų galima padėti paprasto kepimo popieriaus, kad maistas nepriliptų prie plastmasinio paviršiaus.

Kai baigiate džiovinti, maistą sudėkite į uždaromus indus, kurie nepraleistų drėgmės ir laikykite sausose patalpose.

Ką galima džiovinti?

Populiariausia yra džiovinti vaisius ir uogas: braškes, žemuoges, obuolius, kriaušes, apelsinus, mandarinus, citrinas, greipfrutus, vynuoges, slyvas, bananus, ananasus ir t.t.

Taip pat populiaru džiovinti ir daržoves: bulves, burokėlius, pomidorus, žirnius, pupas, morkas, kopūstus, cukinijas, moliūgus, česnakus, svogūnus ir t.t.

Grybai – atskira kategorija. Juos džiovinti galima pjaustytus arba nepjaustytomis galvutėmis. Tiesiog didesni gabalėliai ilgiau džius.

Žolelės – Lietuvoje gana retai džiovinamas dalykas. Be reikalo. Galima džiovinti krapus, petražoles, gelsvę, gvazdikėlius, baziliką, rozmariną ir kitus prieskoninius augalus. Taip pat galima pasirinkti žolelių laukuose ir susidžiovinti arbatai.

Džiovinta mėsa – amerikietiškas užkandis, tačiau nedidelius jautienos gabalėlius ar plonas kiaulienos dešreles galima susidžiovinti ir maisto džiovyklėje. O štai vytinta žuvis – net ir labai lietuviškas patiekalas aktualus visiems, kas žvejoja ir mėgsta pagraužti kietos bet aromatingos žuvytės.

Atliko duonos? Ji irgi tinka į džiovyklę – turėsite skrebučių sriubai arba džiūvėsėlių.

Tikrai rasite kam panaudoti džiovyklę po kiekvieno didesnio vakarėlio namuose, kai lieka šiek tiek maisto produktų.

Kaip išsirinkti džiovyklę?

Džiovyklės pasirinkimo kriterijų yra vos trys, nes prietaisas gana paprastas.

  • Horizontali ar vertikali. Horizontali džiovyklė yra dažniausiai kubo formos ir joje padėklai įdedami kaip stalčiai – įkišant ir ištraukiant į jiems skirtus bėgelius. Stalčiukai būna dažniausiai metaliniai. Jų skaičius kinta. Mažesnės džiovyklės turi 5, didesnės – 9 stalčiukus. Toks pasirinkimas geras tuo, kad galima valdyti tarpus tarp stalčiukų. Vertikali – kai padėkliukai sudedami vienas ant kito. Čie padėkliukai pagaminti iš karščiui atsparaus plastiko. Tokia džiovyklė dažniausiai būna apvali. Kuri geresnė? Temperatūra tolygiau pasiskirsto horizontalioje, nes oras cirkuliuoja iš galo ir patenka iš karto į visus padėkliukus. Vertikali yra gera tuo, kad galima padidinti jos talpą įsigijus kelis papildomus padėkliukus. Taigi, reikia žiūrėti į individualius poreikius. Akivaizdu, kad horizontalios maisto džiovyklės yra brangesnės, nes jose yra daugiau metalo, nei plastiko.
  • Galingumas. Kuo daugiau W, tuo greičiau įkaista kaitinimo elementas. Kuo daugiau W, tuo daugiau sunaudojama elektros energijos, nes džiovinimo laikas ir temperatūra nesikeičia. Rinktis reiktų vidutinio galingumo džiovykles.
  • Dydis. Yra didesnių ir mažesnių maisto džiovyklių. Jei turite daug maisto, rinkitės didesnę. Jei maistą džiovinate tik kartais – mažesnę. Taip sutaupysite vietos sandėliuke. Kuo džiovyklės didesnės, tuo jos brangesnės, tad viskas priklauso ir nuo turimo biudžeto.

Yra keletas savybių, į kurias reiktų atkreipti dėmesį renkantis:

  • Laikmatis. Maisto džiovyklės turi turėti laikmatį, kuriuo lengvai nustatysite, kad maistą džiovinti reikia 5 valandas, o ne daugiau.
  • Automatinis išsijungimas. Vaisius, uogas ir grybus rekomenduojama džiovinti naktį. Tiesiog įjungiate laikmatį 5-6 valandoms iš vakaro ir einate miegoti, nes automatinio išjungimo funkcija pasirūpins, kad nekiltų gaisras ar maistas neperdžiūtų.
  • Tylus veikimas. Nors tai ne skalbyklė, kur decibelai svarbūs, bet šis prietaisas leidžia tam tikrą garsą, kuris gali būti įkyrus tam tikrais atvejais. Modeliai su tyliojo veikimo funkcija yra tylesni.

Tiek horizontalių, tiek vertikalių džiovyklių stalčiukus galima plauti indaplovėje. Kaip minėjome, jei norite, kad prie jų neprikibtų maistas, naudokite kepimo popierių.

Uogų, vaisių ir grybų džiovyklės kainos – gana įvairios. Už keliasdešimt eurų galima įsigyti labai neblogos kokybės džiovyklę. Virš 100 eurų kainuoja didesnės ir profesionaliam maisto ruošimui tinkančios džiovyklės.

Ruoškite atsargas žiemai jau dabar!

Pirkėjų gide galite susipažinkite ir su kitais mūsų naudingais bei praktiškais patarimais, kurie padės išsirinkti Jus dominančią techniką.