Kaip išsirinkti vyno šaldytuvą?

Vėsaus vyno taurė terasoje arba balkone leidžiantis oranžinei lietuviškai saulei – kas gali būti romantiškiau?.. Neskatiname girtuokliauti, tačiau pasimėgauti kokybišku, keletą metų išlaikytu vynu nėra didelė nuodėmė. Gero vyno mėgėjai žino, kad vynas turi stovėti tam tikromis sąlygomis pasižyminčiose patalpose, kitaip jis praras savo kvapą ar net skonio savybes. Kai nėra vėsaus rūsio po žeme, tenka pasinaudoti kitais technologiniais sprendimais – vyno šaldytuvais.

Būtinai vyno šaldytuvas? Paprastas netinka? Kad suprastumėte, kodėl vynas turi savo šaldytuvą, reiktų įsigilinti į keletą svarbiausių vyno laikymo principų:

1.    Vynas turi būti laikomas pastovioje 5-20 laipsnių temperatūroje. Maža to skiriasi balto ir raudono vyno laikymo temperatūra. Baltas vynas turėtų būti laikomas 8-12 laipsnių temperatūroje, raudonas vynas – 12-20 laipsnių, o putojantis vynas ir šampanas –5-8 laipsnių temperatūroje.
2.    Vynas turi būti laikomas 70 proc. drėgmėje. Drėgmės svyravimai kenkia kamščiui, o tada gali pakenkti ir vynui.
3.    Vynas turi būti laikomas ventiliuojamoje patalpoje, kur nėra pašalinių kvapų, priešingu atveju jie gali susigerti į kamštį ir turėti įtakos vyno kvapui ir skoniui.
4.    Vyno buteliai turi stovėti nejudėdami ir nevibruodami. Vibravimas suplaka vyną, plakimo metu išsiskiria kai kurios vyne esančios medžiagos, tad gali prasidėti įvairūs cheminiai procesai, dėl kurių vyno skonis ir kvapas gali būti paveikti.
5.    Vynas turi būti laikomas tamsoje, kuo toliau nuo saulės spindulių. Nors buteliai ir yra tamsaus stiklo, jie ne visada gali apsaugoti vyną nuo jam kenksmingų saulės spindulių.

Dabar jau darosi aiškiau, kam reikalingas vyno šaldytuvas?

Esminės vyno šaldytuvo funkcijos

Vyno šaldytuvas turi kelias esmines funkcijas, kurios naudojamos daugelyje modelių.

Tamsintos durys. Vyno šaldytuvų durys yra arba aklinai užtamsintos, arba labai stipriai tonuotos. Taip siekiama apsaugoti vyną nuo saulės spindulių.

Temperatūros valdymas. LED ekranėlis ir keletas mygtukų – tai visas vyno šaldytuvo valdymas. Tiek jo ir reikia, nes pagrindinė funkcija –atvėsinti orą nuo 5 iki 20 laipsnių šilumos. Neigiamos temperatūros ar šerkšno tokiame šaldytuve būti negali, tad šalia vyno laikyti ledų tikrai nepavyks.

Ištraukiami stalčiukai. Panašiai, kaip orkaitėje, stalčiukai su vyno buteliais yra ištraukiami, nes taip patogiau paimti vyno butelį. Paprastai vyno buteliai dedami dugnu į priekį, todėl storasis galas tikrai nėra labai patogus paimti ir ištraukti butelį.

Atlenkiamas stalčius. Daugelyje vyno šaldytuvų vienas ar keli stalčiai yra atlenkiami. Tai yra skirta vyno prezentacijai, nes atlenktame stalčiuje esantis vyno butelis yra apžiūrimas neatidarius durų.

Ventiliatorius. Ventiliatoriaus darbas – palaikyti tam tikrą drėgmės lygį šaldytuve.

Įmontuojamas ar pastatomas?

Renkantis vyno šaldytuvą reiktų apsispręsti iš esmės – ar jis bus įmontuojamas į baldus, art pastatomas. Jei vyno šaldytuvas stovės virtuvėje, rekomenduojama rinktis įmontuojamą. Taip jis mažiau atkreips nepilnamečių dėmesį. Taip pat nereiktų pamiršti, kad vynas – brangus gėrimas, todėl atsitiktinai užsukę vagys gali nebeieškoti šeimos papuošalų, kurie
kainuotų mažiau už gero vyno butelius.

Pastatomas tinkamas svetainėje arba poilsio kambaryje. Reiktų atminti, kad jo dizainas turėtų būti derinamas prie esamų baldų.

Dauguma vyno šaldytuvų yra įmontuojami ir ši tendencija nelabai linkusi keistis. Beje, kai kurie gamintojai gamina įmontuojamus vyno šaldytuvus, kurie savo dizainu primena įmontuojamas orkaites. Taip juos galima montuoti vienas šalia kito ir išlaikyti stiliaus vientisumą.

Vyno šaldytuvo talpa

Vyno šaldytuvo talpa skaičiuojama dviem parametrais. Viena talpa yra litrais. Tai šaldytuvo vidaus dydis. Kitas dydis yra butelių skaičius. Kaip standartinis matas imamas standartinis
Bordeaux butelis. Tai apvalus, 750 mililitrų (0,75 l) talpos butelis. Techninėse charakteristikose rašoma, kiek butelių tokiame šaldytuve telpa, tad tai turėtų būti svarus pasirinkimo argumentas.

Į faktinę talpą labai daug dėmesio kreipti nereikėtų. Vyno šaldytuvai yra per brangūs, kad juose laikytume kitus maisto produktus.

Triukšmo lygis

Šaldytuvo mechanizmas naudoja kompresorių, kuris varinėja freoną ir taip šaldo. Pats kompresorius yra gana triukšmingas prietaisas, tačiau gamintojai stengiasi sumažinti triukšmo, lygį kaip įmanoma daugiau. Dabar vyno šaldytuvai leidžia 32-40 dB triukšmą. Toks triukšmo lygis gali būti girdimas bibliotekoje. Laikoma, kad nuo 40 dB žmogus pradeda kreipti dėmesį į aplinkos garsus. Panašiai garso leidžia ir kokybiški standartiniai šaldytuvai.

Jei vyno šaldytuvas stovės svetainėje, verta paieškoti labai tylaus šaldytuvo, kad nereiktų jaustis lyg virtuvėje.

Temperatūrų paskirstymas

Kai kurie modeliai turi galimybę temperatūrą paskirstyti dviejose lentynose. Taip galima viename šaldytuve laikyti raudonąjį vyną ir putojantį vyną, kuriam reikia 5-8 laipsnių temperatūros sąlygų.

Prie drėgmės paskirstymo prisideda vienas ar daugiau ventiliatorių.

Medinės lentynėlės

Kodėl ne geležinės ar plastikinės? Viskas dėl vibracijos. Medinis paviršius absorbuoja vibraciją ir buteliai stovi nejudėdami. Be to tai stilinga ir primena tikrą vyno rūsį.

Lentynėlės yra su bėgeliais, ištraukiamos. Kai kurios turi atlenkimo mechanizmą, tad stalčiuką galima palenkti, kad matytųsi butelių etiketės.

Kai kuriuose modeliuose yra papildomas stalčius vyno reikmenims susidėti.

Vyno šaldytuvai – brangus malonumas, todėl gerai išsiaiškinkite visas technines galimybes prieš investuodami 1000 ar daugiau eurų į vyno šaldytuvą.

 

Išsirinkite savo vyno šaldytuvą jau dabar ->>>