Kaip išsirinkti orkaitę?

Sveikai ir skaniai paruoštas maistas mūsų namuose yra būtinybė. Prie to daugiausiai prisideda kokybiška ir visus poreikius atitinkanti orkaitė. Kaip ją išsirinkti?

Orkaitės techniniai parametrai

Apie tai, kaip išsirinkti orkaitę pagal techninius parametrus, prirašyta daugybę straipsnių. Šioje srityje mes nesiplėskime, nes vargu ar jaučiate didelį skirtumą tarp 65 ir 75 litrų talpos orkaičių. Litražas svarbu tada, kada akivaizdžiai matome orkaitės skyrius. Naujausios Samsung orkaitės gali turėti ne vieną, o dvi duris, o tai reiškia, kad problema yra visai ne litrų kiekyje, o jų efektyviame panaudojime. Juk du dideli puodai su troškiniu ar užkepėle turi kur kas daugiau maisto, nei skarda su šonkauliukais...
Techniniai parametrai, kurie iš tikrųjų yra svarbūs renkantis orkaites yra galingumas ir elektros sunaudojimo klasė. Kuo prietaisas galingesnis, tuo jis greičiau įkaista ir galime paruošti kepimui maistą pašauti greičiau. Energijos efektyvumas yra itin svarbus. Dabar pasiektas toks lygis, kad orkaitės yra pajungiamos į paprastą elektros lizdą – trijų fazių elektros jungties joms nereikia, kaip kaitlentėms.

Dar vienas svarbus techninis parametras yra skardų ir grotelių skaičius. Kai kuriose orkaitėse galima nesunkiai sudėti ir 4 skardas, o kitur viskas pritaikyta daugiausiai 2. Kai kur yra
stalčiukas, palengvinantis maisto išėmimą.

Paprastos, grilis, konvekcinės ar su mikrobangų funkcija?

Renkantis orkaitę svarbu žinoti savo maisto gaminimo įpročius. Kažkas kepa tortus ir kalakutus, o kažkam orkaitė reikalinga tik obuolių pyragui ar kiaulienos šonkauliukams. Nuo to priklauso, kokios orkaitės reikia.

Paprasta orkaitė tiesiog kepa. Rėžimai labai panašūs: viršus, apačia, viršus+apačia, viršus su vėjeliu ir t.t.

Konvekcinė orkaitė turi papildomą ventiliatorių, kuris užtikrina tolygų oro pasiskirstymą visoje talpoje. Ši funkcija naudinga, kai kepate kažką didelio. Taip tolygiai iškepama antis, kalakutas, viščiukas ir kiti didesni patiekalai.

Orkaitė su mikrobangų funkcija yra idealus sprendimas taupantiems. Paprastai virtuvėje būna du prietaisai – mikrobangų krosnelė ir orkaitė. Turint tokį kepimo aparatą, nebereikia pastatomos mikrobangų krosnelės. Taip galima sutaupyti dviejų buitinės prietaisų įsigijimo sąskaita. Maistą pašildyti galima tiesiog orkaitėje. O tai yra dar ir sveikiau... Bet jei mikrobangų krosnele naudojatės retai, vargu ar tai labai naudinga funkcija.

Grilis yra papildomas kaitintuvas, kuris dažniausiai kaitina iš viršaus. Jis skirtas traškiai maisto plutelei. Jei neturite žiemą kaip išsikepti šašlyko gamtoje, tai daryti galima tiesiog orkaitėje. Skonis tikrai geras, atrodo irgi panašiai.

Orkaitės valymas

Orkaitė valoma priklausomai nuo to, kaip dažnai gaminate maistą. Jei kepate dažnai, reiškia ir valymo sistema turi būti pakankamai gera. Standartinės orkaitės neturi kažkokio specifinio valymo mechanizmo ar funkcijos. Jos aprūpintos gerai nusivalančia danga, kurią svarbu šiek tiek pamirkyti ir nuvalyti drėgna šluoste.
Katalitinė danga kai kuriose orkaitėse užtikrina, kad riebalai nesikauptų paviršiuje. Specialios poros tiesiog juos sugeria. Bet tada katalitines sieneles reikia keisti kas keletą metų.
Išsivalymas garais yra patobulintas rankinio valymo variantas. Tuščia orkaitė yra prileidžiama garų, kurie greitai atmirko visas sieneles nuo nešvarumų. Tada lieka tik nušluostyti nešvarumus skudurėliu.

Pirolizė yra labai geras, nors ir daug energijos eikvojantis išsivalymo būdas. Visi nešvarumai sudeginami, kai orkaitė pakaitinama iki 500 laipsnių. Jei nešvarumų daug, gali atsirasti ir dūmų, tad pasirūpinkite, kad netoli būtų įjungtas gartraukis.

Koks būdas efektyviausias – išsivalymas garais. Paprasta ir greita.

Papildomos orkaičių funkcijos

Kartais orkaitės pasirinkimą lemia ne tradicinės, o unikalios funkcijos, kurios sutinkamos ne kiekviename modelyje.

DualCook funkcija. Orkaitė padalinama į dvi dalis, kuriose galima ruošti skirtingus patiekalus nesibaiminant, kad susimaišys kvapai. Abi dalis galima valdyti atskirai, todėl temperatūra ir kepimo laikas gali skirtis. Kai kurie modeliai turi ir dvigubas dureles, kad būtų patogiau išimti vieną patiekalą neliečiant kito.

Teleskopiniai bėgeliai.Karšto maisto išėmimas – didelis stresas, kuris ne kartą yra pasibaigęs ir katastrofa. Kad nebereiktų bijoti ir vargti, kai kurie modeliai turi ne paprastus griovelius iš nerūdijančio plieno, į kuriuos kišama skarda, o specialius teleskopinius (išsiskleidžiančius) bėgelius, ant kurių ir dedamos skardos.

Kepimas garuose.Tai garinių orkaičių funkcija, kuri užtikrina dar kokybiškesnį ir sveikesnį maisto ruošimą. Juk garuose paruoštas maistas laikomas itin sveiku ir naudingu visai šeimai.

Maisto gaminimo termometras. Dažniausiai šios funkcijos prireikia kepant didesnius mėsos patiekalus. Specialus termometras įsmeigiamas į mėsą ir matuoja temperatūrą. Kai mėsa iškepa, gaunamas signalas, kad galima sumažinti temperatūrą ir patiekalą imti lauk.

Greitas pakaitinimas. Tai funkcija, kuri naudinga skubantiems. Ji iš karto įkaitina orkaitę iki norimų 200 ar 250 laipsnių ir pašauti patiekalą galima praktiškai iš karto, nelaukiant dešimties minučių, kol orkaitė bus pakankamai karšta.

Aušinimo ventiliatorius. Tai specialus ventiliatorius, kuris ataušina įkaitusius orkaitės elementus baigus maisto ruošimą.
Valdymas nuotoliniu būdu per Wi-Fi. Skubantiems žmonėms labai aktuali funkcija. Rytą pašaunate paruoštą maistą, o vakarop per išmaniojo telefono programėlę įjungiate. Grįžę namo jau randate maistą paruoštą.

Funkcijų yra ir daugiau, tačiau reikia prisiminti, kad kiekviena funkcija, esanti šalia standartinių kainuoja papildomai, tad už daugiau funkcijų turinčias orkaites teks susimokėti daugiau.

Platus orkaičių pasirinkimas ->>>