Kaip išsirinkti kokteilinę (blenderį)?

Vasarą kokteilinė yra naudojama kur kas dažniau, nei žiemą, o priežastis labai paprasta – šviežių vaisių ir daržovių gausa, iš kurių galima greitai pasigaminti skanų ir vitaminų pilną kokteilį. Šalia morkų, obuolių, apelsinų dar įmeskite avokado ir keletą riešutų – ne tik gaivus gėrimas, bet ir soti vakarienė. Kaip išsirinkti kokteilinę, kuri tiktų būtent jums. Šiame straipsnyje pateiksime keletą patarimų.

Kokteilinė, ar kombainas? O gal tiesiog blenderis?

Vėl susiduriame su tam tikrais nesusipratimais ir terminų netikslumais. Pasiaiškinkime, kas yra kas. Mes kalbame apie kokteilines, kurios yra skirtos gaminti žaliuosius kokteilius. Sulčiaspaudės yra kiek kitoks prietaisas. Kaip ir kokteilinė ji smulkiai sumala vaisius ir daržoves, tik skirtumas tas, kad geriama ne visa sumalta masė, o tik nuo minkštimo atskirtas skystis. Kitas panašus prietaisas yra maisto smulkintuvas. Tai kotas su peiliukais ant galo. Jis gali turėti plastikinį arba stiklinį indą, primenantį kokteilinės indą. Toks maisto smulkintuvas, kuris taip pat vadinamas blenderiu, gali būti naudojamas trinant sriubas tiesiog puode. Žinoma, juo irgi galima pasidaryti kokteilį, tačiau jo paskirtis ne visiškai ta pati. Virtuvės kombainas yra toks pat maisto smulkintuvas, tačiau jis naudojamas daugiau kieto maisto paruošimui, o ne skysto. Jis mala mėsą, daro salotas, tačiau retai kada į jo talpą pilamas skystis.

Akivaizdu, kad mūsų aprašomas prietaisas yra skirtas būtent skystam maistui, t.y. kokteiliams gaminti, todėl jis ir vadinamas kokteiline. Kokteiline vadinamas ir pailgas, dažnai metalinis indas su dangčiu, kurį naudoja barmenai plakdami kokteilį. Jei jau pradėtume lyginti angliškus pavadinimus, tai toks barmenų įrankis vadinamas „šeikeriu“. Angliškai shake yra kratyti, o blend – smulkinti. Štai jums ir pagrindiniai skirtumai. Blenderis – anglicizmas, kurio oficialiai naudoti negalima, nors visuomenėje jis naudojamas gana plačiai.

Kokteilinės galia

Renkantis kokteilinę, reiktų pasidomėti, kokios galios joje įmontuotas varikliukas. Kuo variklis galingesnis, tuo daugiau apsisukimų jis turi. O tai reiškia, kad peilis greičiau susmulkina vaisius ir daržoves. Paprastai kokteilinės galia yra 500-1800 W. Seniau buvo ir galingesnių, bet dabar daugiau 2000 W prietaiso Europoje nelabai sutiksite. Nebent tai yra profesionalus prietaisas, naudojamas maitinimo įstaigose.

Kokios galios reikia jums?

Jei norite susmulkinti keletą obuolių ir apelsinų su bananu, pakaks ir 500 W galios kokteilinės. Jei darote „profesionalesnius“ kokteilius su riešutais, norite susmulkinti ledukus iki vientisos masės, prireiks galingesnio prietaiso. 1500 W tikrai pakaks. Toliau tik laiko klausimas, kiek užtruksite pasigaminti kokteilį. Silpnesnių varikliukų kokteilinės kokteilį gamina lėčiau, tad teks apsišarvuoti kantrybe.

Jei jūsų šeima didelė ir visi ryte turi išgerti po žaliąjį kokteilį, kad pasikrautų vitaminų visai dienai, rinkitės kaip įmanoma galingesnį prietaisą.

Kokteilinės talpa

Galia tiesiogiai susijusi ir su kokteilinės indo talpa. Kuo kokteilinė galingesnė, tuo didesnė talpa gali būti naudojama. Kokteilinės indai dažniausiai būna nuo 1 iki 2 litrų talpos. Tarpiniai variantai – 1,5 litro arba net 1,75 litro.

Jei kokteilius namie geriate vieni, pakaks ir 1 litro talpos indo. Jei turite didelę šeimą – rinkitės 2 litrų talpos indą, nes tokiu atveju visiems 4 asmenims teks po 500 ml žaliojo kokteilio. Pusryčiams pakaks, tačiau norint jo nusinešti į darbą ar sporto klubą, reikės daryti kokteilį papildomai.

Kokteilinės indai yra pagaminti iš stiklo arba plastiko. Tai svarbu.

Stiklinis indas ar plastikinis?

Stiklinis kokteilinės indas yra laikomas geresniu, nei plastikinis. Kodėl? Plastikinis braižosi, jei smulkinamas kietas maistas. Be to stiklinis yra lengviau plaunamas. Nuo stiklinio indo maistas ir skystis nepakeičia spalvos ir nepraranda maistinių savybių. Be to kai kurie pigesnių modelių kokteilinių plastikiniai indai gali turėti ir toksiškų medžiagų.

Plastikas nėra blogai. Tik jis turėtų būti pakankamai kokybiškas. Automatiškai kokybė kainuoja brangiau, tad pirkdami kokteilinę už 30 eurų nesitikėkite aukštos plastikinės talpos kokybės.

Rinkdamiesi brangias kokteilines atkreipkite dėmesį, kiek indų gaunate. Kai kurie modeliai turi net trijų dydžių indus. Vienas jų yra skirtas dideliam kiekiui kokteilio pagaminti, kitas – mažesniam kiekiui, be to jį patogu laikyti šaldytuve, o trečias yra paprastai gertuvės dydžio ir tinkamas iš karto įsidėti į krepšį ir keliauti į darbą ar pamokas. Kai vietoj vieno indo į komplektą pridedami net trys, tai nereikia stebėtis, kad ir kaina didesnė, nei įprastai.

Išimamas peilis

Gal kam pasirodysime ir per daug smulkmeniški, tačiau išimamas peilis gali nulemti pasirinkimą. Gaminant kokteilius siaurame inde, ant dugno lieka kokteilio likučių. Norint juos išplauti rankomis, rizikuojama susipjaustyti pirštus. Išimamas peilis panaikina ši problemą, nes jį galima plauti atskirai.
Plaunant indą su įmontuotu peiliu indaplovėje, reikia pasirinkti intensyvesnio plovimo rėžimus, kad neliktų maisto likučių. Tiesiog patogiau išplauti, kai aštrus peilis nemaišo.

Ledo smulkinimas

Ne visos kokteilinės turi šią funkciją. Ledo smulkinimo ne visiems reikia. Juk ne kiekvieną dieną gaminate šerbetą. Dėl to reikia būti atidiems ir paskaityti funkcijų sąrašą. Kam permokėti už tai kuo neketinate dažnai naudotis?

Pulsavimo funkcija

Pulsavimo funkcija yra specialus valdymas, kai variklis veikia tik tada kai laikote nuspaudę mygtuką. Paprastai viskas vyksta taip: sudedate produktus, uždarote dangtį, nustatote galingumo programą ir paspaudžiate mygtuką. Variklis suka vienodai, po kurio laiko dar kartą paspaudžiate mygtuką ir variklis išsijungia. Su pulsavimo funkcija variklis reaguoja į mygtuko paspaudimo jėgą ir tokiu būdu keičia greitį bei nustoja veikti. Tokia funkcija labai padeda, kai norite paruošti skystesnį arba tirštesnį kokteilį.

Korpuso svoris

Paprastai techninėse specifikacijose prietaiso svorio nerasite, tačiau jis svarbus. Kuo korpusas sunkesnis, tuo prietaisas mažiau vibruoja. Dėl to kai kurie gamintojai didžiuojasi, kad korpusas pagamintas iš metalo, o ne plastiko. Plastiką nudažyti metaline spalva galima nesunkiai, tad tai tikrai nesusiję su gaminio dizainu.

Prietaiso aukštis

Jei prietaisas labai aukštas, reikės erdvios lentynos jam pastatyti. Aišku, galima indą laikyti atskirai nuo korpuso, bet tada vietos reikės dvigubai daugiau. Jei jūsų virtuvėje vietos nėra daug, rinkitės žemesnius modelius, jei šių funkcijos yra tokios pačios, kaip aukštesnių. Vietos taupymas – irgi svarbus kriterijus.
Yra ir kitų funkcijų, dėl kurių gali tekti rinktis iš kelių modelių, tačiau jos nėra esminės. Viena tokių – saugumą užtikrinančios funkcijos, pavyzdžiui, variklis sustoja netyčia atidarius dangtelį. Skanių kokteilių!
 

Išsirinkite sau labiausiai tinkančią kokteilinę (blenderį).

Pirkėjų gide galite susipažinkite ir su kitais mūsų naudingais bei praktiškais patarimais, kurie padės išsirinkti Jus dominančią techniką.