Kaip išsirinkti kepsninę?

Artėja savaitgalis, kai ir vėl norėsite pajausti kepsninės dūmus ir išgirsti tą širdžiai malonų čirškančios mėsos ir lašančių riebaliukų garsą. Maltinukas burgeriui, šašlykas, šoninė, dešrelės, vištienos sparneliai ir šlaunelės, kiaulienos kulninė aštriame marinate, žuvis ir įvairios daržovės – visa tai gali būti kepama lauke, kartu su šeima ar draugais. Tam reikia tik geros kepsninės.

O taip, mėsą kepti galima ir vienkartinėse kepsninėse ir net ant laužo. Tam net kepsninės nereikia! Tik ką darysite kitą savaitgalį, kai ir vėl į jūsų kiemą sugužės draugai? Geriau jau įsigykite normalią kepsninę, kuri stovės visada ir jus džiugins bet kokiu oru.

Kaip išsirinkti tinkamą kepsninę? Duosime keletą konkrečių patarimų.

Anglinė ar dujinė kepsninė?

Daugelis įsivaizduoja, kad kepsninė turi būti tik kūrenama anglimis. Deja, realybė yra kiek kitokia. Pasaulyje populiariausios yra dujinės kepsninės. Anglinės kepsninės yra laikomos mobiliomis, kurios labiau tinka į iškylas gamtoje, o ne maisto gamybai namuose. Profesionalios kepsninės taip pat yra dujinės, nes norint pagaminti daug mėsos patiekalų, kūrenti anglis reiktų labai dideliais kiekiais. Tai nepraktiška, be to ir kenkia gamtai kur kas labiau, nei dujinės kepsninės.
Reiktų turbūt paaiškinti esminį veikimo principų skirtumą. Dujinės kepsninės kaitina groteles ir padėklą, ant kurio kepama mėsa. Anglinės kepsninės kaitina mėsą tiesiogiai, tačiau kartu padidėja ir gaisro tikimybė, nes riebalai – degūs. Dujinės kepsninės yra apsaugotos nuo tokių „nesklandumų“. 
Beje, dujines kepsnines galima naudoti ir virtuvėje. Tam reikia tik vienos smulkmenos – papildomo gartraukio virš kepsninės. Yra ir elektrinių grilių, kurie veikia labai panašiai, kaip ir dujiniai. Tiesiog kepimo paviršių kaitina ne dujų liepsna, o elektra. Tai visiškai saugus maisto ruošimo būdas. Tiesa, elektros toks grilis „suvalgo“ gana nemažai priklausomai nuo kepimo ploto. 

Plieninė ar keramikinė kepsninė?

Paprastai kepsninės yra plieninės, nes jose degančios anglys arba dujomis kaitinamas korpusas turi būti atsparus karščiui. Naujovė rinkoje yra keramikinės kepsninės. Jos dabar yra kiaušinio formos. Unikali savybė yra ta, kad kai kuriuose tokių keramikinių kepsninių modeliuose yra galimybė pakurti ugnį neatidarant dangčio.

Keramikinės kepsninės unikali savybė yra karščio paskirstymas iš viršaus ir apačios tolygiai. Paprastoje kepsninėje mėsa kaitinama iš apačios, todėl ją reikia vartyti. Keramikinėje kepsninėje karštis pasiskirsto vienodai ir iš apačios, ir iš viršaus dėl unikalios formos, todėl maisto vartyti nereikia, tik įdėti ir išimti jau visiškai iškeptą...

Kiek žmonių norėsite pamaitinti?

Jei pas jus nuolatos renkasi 10-15 žmonių kompanija, tinka vidutinio dydžio kepsninė. Maža kepsninė tiks tik jūsų šeimai. Rekomenduojama ją rinktis mobilią, kad galėtumėte vežiotis į iškylas gamtoje. Esant reikalui galėsite greitai išsikepti maistą ir kieme, jei reikės pagaminti vakarienę 5-8 asmenų šeimai (nepamirškite ir šuns, kuris akylai saugos, kad jūs nepasitrauktumėte nuo kepsninės nė žingsnio

Išsirinkite sau labiausiai tinkančią kepsninę

Pirkėjų gide galite susipažinkite ir su kitais mūsų naudingais bei praktiškais patarimais, kurie padės išsirinkti Jus dominančią techniką.