Kaip išsirinkti kaitlentę?

Kaitlentės išsirinkimas neturėtų būti didelis galvos skausmas, nes jos gana vienodos. Taip mano dauguma žmonių, pirmą kartą pirkdami kaitlentę. Atskleisime paslaptį – viskas kur kas sudėtingiau ir reikia gerokai pasukti galvą, kol išsirinksite sau tinkamą. Pateikiame keletą svarbiausių momentų, į kuriuos reiktų atkreipti dėmesį renkantis kaitlentes.

Kaitlentė ar viryklė?

Kartais žodžiai susipina ir pardavėjai nebežino, ko jums iš tikrųjų reikia. Renkantis kaitlentę svarbu jos nevadinti virykle. Tai du skirtingi dalykai. Viryklės yra dažniausiai pastatomos ant grindų. Kaitlentės – statomos arba įmontuojamos į stalviršį. Dėl to lietuviškai jas ir vadiname kait-lenta. Ji plokščia, o ne didelė ir kartais griozdiška, kaip senovinio tipo dujinės ar elektrinės viryklės.

 

Dujinė ar elektrinė kaitlentė?

Jei namuose yra virtuvės šefas, greičiausiai kaitlentė yra dujinė. Taip, šefai vertina gyvą liepsną, nes moka ją pažaboti. Jei jums dar tolokai iki restorano šefo ir nelabai mėgstate atviros ugnies, arba turite mažų vaikų, pasirinkimas akivaizdus – elektrinės kaitlentės. Dujinės kaitlentės paprastai yra keturių skylių, tačiau pasitaiko ir mažesnių – 2 skylių. Jos prijungiamos nuo dujotekio arba dujų baliono. Patiems jungti dujinę kaitlentę nerekomenduojama – tai turi padaryti dujų tiekimo specialistai.

Elektrinės kaitlentės prijungimą taip pat rekomenduojama patikėti specialistams, nes ji neturi įprastos rozetės, kaip kiti buities prietaisai.

 

Kaip kaitlentės veikia?

Standartinės dujinės kaitlentės turi specialų ketaus ar kito metalo lydinio rėmą virš korpuso, ant kurio dedami puodai ir keptuvės puodai. Per specialias galvutes leidžiamos dujos. Prisukus vožtuvą galima reguliuoti paduodamų dujų kiekį ir taip padidinti ar sumažinti ugnį.
Tradicinė keramikinė kaitlentė veikia panašiai, kaip ir elektrinė viryklė – jos korpuse sumontuoti apvalūs kaitinimo elementai, kurie įkaitina keramikinį paviršių toje vietoje, po kuria jie sumontuoti. Taip šildomas ir puodo dugnas.

Indukcinė kaitlentė šildymo elementų neturi. Ji skleidžia specialų magnetinį lauką, kuris įkaitina metalinius paviršius. Taigi puodo ar keptuvės dugnas turi būti geležinis, o ne aliuminis. Tokiu būdu jis kaista ir šildo maistą. Nuo dugno sušyla puodo šonai, o taip pat ir speciali keraminė danga ant kaitlentės. Ji nesušyla tiek, kad nudegtų rankos, tačiau reikia būti atsargiems liečiant patį puodą.

 

Kaitlentės saugumas – prioritetas Nr. 1!

Jei šeimoje yra mažų vaikų arba jų turi atsirasti artimoje ateityje, jums reikalinga elektrinė indukcinė kaitlentė. Paprastai kaitlentės gali būti keramikinės ir indukcinės. Keramikinė turi šildymo elementą, kuris įkaitina ne tik puodą ar keptuvę, bet ir pačią keramikinę dangą. Daugumoje šiuolaikinių keramikinių kaitlenčių yra net speciali funkcija, kuri išjungia kaitlentę, jei ant jos niekas nevyksta 2 valandas. Taip siekiama apsaugoti ją nuo perkaitimo ir gaisro. Taip pat kaitlentės išsijungia, jei pajunta, kad išsiliejo skystis, nesvarbu, ar jis iš puodo, ar iš kempinės, kuria valote – kaitlentė tiesiog išsijungia saugumo sumetimais. Indukcinė kaitlentė yra daug saugesnė, nes ji neįkaitina dangos, o magnetinis laukas kaitina tik puodo apačią. Dėl to net ir nuėmus puodą nuo kaitlentės, galima drąsiai dėti ranką – nenusideginsite nei jūs, nei jūsų vaikai. Tiesa, puodas bus įkaitęs, tad „eksperimentai“ su kaitlente neturėtų būti labai dažni.

 

Kaitlenčių praplėtimo zonos

Tradicinė kaitlentė turi 4 „skyles“. Bet ne visada „skylės“ atitinka puodo dydį. Dabar galima maistą gaminti didelėse 32 centimetrų skersmens keptuvėse (standartiškai gaminama didelėse 28 cm skersmens keptuvėse). Taip pat yra ir kvadratinių indų – dažniausiai troškintuvų, kuriuos uždėjus ant apvalios „skylės“ kaitinamas bus ne visas dugnas. Tam reikalui yra kaitlenčių išplėtimo zonos. Keliais paspaudimais galima išplėsti kaitinamą plotą, ir jūsų maistas bus ruošiamas tolygiai.

Beje, pamažu „skyles“ keičia kryželiai, žymintys, kur reikia padėti puodą ar keptuvę. Tai aktualu indukcinėms kaitlentėms, nes keramikinės vis dar turi pažymėtus apskritimus, kurie atstoja kaitinimo elemento ribas.

 

Elektros sunaudojimas

Keramikinė kaitlentė paprastai jungiama prie trijų fazių elektros linijos („trifazio“). Indukcinei kaitlentei pakanka paprastos vienos fazės linijos. Akivaizdu, kad tai gali būti nebloga išeitis nuomojamame bute įsirengiant šiuolaikišką virtuvę. Elektros taupymas taip pat yra indukcinių kaitlenčių pusėje, nes jų efektyvumo koeficientas yra aukštesnis. Tai reiškia, kad mažiau energijos yra paleidžiama vėjais. Tiksliau šildomu oru, kuris iš karto išmetamas per gartraukį lauk.

 

Kaitlentės dydis

Renkantis kaitlentę riktų atkreipti dėmesį į jos išmatavimus. Dabar yra ir labai nedidelių dviejų „skylių“ kaitlenčių mažoms virtuvėms vos 30 cm pločio. Tradiciškai 4 „skylių“ kaitlentėms reiks rezervuoti 60-80 cm stalviršio pločio. Pirkdami kaitlentę jau esamai virtuvei, būtinai pasimatuokite gartraukį. Rekomenduojama, kaitlentės plotis turi būti mažesnis už gartraukio plotį. Taip bus surenkama daugiau garų.
Kaip padidinti ir taip didelę kaitlentę? Šalia standartinės kvadratinės 4 skylių kaitlentės įsigykite papildomai 2 „skylių“ kaitlentę ir ją įmontuokite šalimais. Taip turėsite 6 skyles maisto gaminimui. Arba yra kita alternatyva – nešiojamos indukcinės mini kaitlentės. Jo kainuoja nedaug ir gali būti vienos arba dviejų „skylių“. Aišku, gartraukis atitinkamai irgi turi didėti.

Ar kaitlentė pastatoma ar įleidžiama, su rėmeliu ar be, valdymas lietimu ir kiti dalykai kai kam gali pasirodyti svarbesni už mūsų išvardintus. Svarbiausias patarimas, kaip išsirinkti kaitlentę – naudokitės sveiku protu ir visada įsivaizduokite ant kaitlentės sukrautus visus puodus. Jei susitvarkysite jūs, susitvarkys ir kaitlentė.
Beje, kaina į pasirinkimo argumentus neįtraukta specialiai – ji priklauso nuo kiekvieno iš pirkėjų skaičiavimo sugebėjimų. O paskaičiuoti atsipirkimą gana individualu, nes viskas priklauso nuo to, kaip dažnai gaminsite maistą ir kokie jo kiekiai bus reikalingi.
iklauso nuo kiekvieno iš pirkėjų skaičiavimo sugebėjimų. O paskaičiuoti atsipirkimą gana individualu, nes viskas priklauso nuo to, kaip dažnai gaminsite maistą.

 

Platus kaitlenčių pasirinkimas

Pirkėjų gide galite susipažinkite ir su kitais mūsų naudingais bei praktiškais patarimais, kurie padės išsirinkti Jus dominančią techniką.