Kaip išsirinkti gartraukį?

Gartraukis – vienas iš svarbiausių virtuvės buitinės technikos prietaisų, nuo kurio priklauso ir virtuvės komforto lygis, ir išvaizda, ir drėgmės lygis visuose namuose. Tai labai svarbus prietaisas, kuris dažnai yra nepelnytai ignoruojamas. To pasekmė – didelis galvos skausmas, kaip išvėdinti namus po poros valandų maisto ruošimo. Paprastai buitinė technika turi spręsti problemas, o ne jas sukelti, tačiau neteisingas gartraukio pasirinkimas gali būti labai didelių problemų priežastimi.

Kaip veikia šiuolaikiniai gartraukiai?

Šiuolaikiniai gartraukiai yra dviejų rūšių – joniniai ir ventiliatoriniai (tradiciniai).

Tradicinių ventiliatorinių gartraukių veikimo principas labai paprastas – elektrinis varikliukas suka ventiliatoriaus sraigtą ir taip yra ištraukiamas oras. Oras specialiu vamzdžiu („gofra“) keliauja į pastato ventiliacinę sistemą arba tiesiai lauk už sienos. Kai ventiliatorius neveikia, jo angos uždaromos sklendėmis. Kad vamzdžiai nebūtų užteršiami riebalais, virš kaitlentės ar viryklės esančiame gartraukyje montuojami nuimami ir išplaunami filtrai.

Klausimas tik kur bus pastatytas ventiliatorius. Jis gali būti statomas pačiame gartraukyje arba montuojamas ant namo sienos. Pastarasis būdas yra naudojamas siekiant sumažinti triukšmo lygį namuose.

Valdymas paprastas – tiesiog pasirenkamas skirtingas ištraukimo ventiliatoriaus greitis, įjungiamos arba išjungiamos lemputės.
Joniniai gartraukiai veikia kiek kitaip. Juose sumontuoti anglies filtrai su jonais iš karto neutralizuoja garus ir panaikina kvapus. Oras yra išvalomas ir po kelių sekundžių tiesiog išleidžiamas atgal į tą pačią patalpą. Tokie gartraukiai nereikalauja jokių išmetimo vamzdžių. Tiesa, jų galia kur kas mažesnė, nei tradicinių ventiliatorinių. Tai dar nauja technologija, Lietuvoje sutinkama gana retai.

 

Kaip išsirinkti tinkamiausią gartraukį?

Rinkdamiesi gartraukį turite nuspręsti dėl kelių esminių momentų. Nuo jų priklausys ir modeliai, ir kainos, o kartais net ir gamintojai, siūlantys išskirtinius produktus, pavyzdžiui CATA gartraukis su mikrobangų krosnele:


 

Įmontuojamas ar pakabinamas gartraukis?

Kokius virtus baldus turite? Jei juose yra tik standartinės spintelės, jums tinkamiausias yra ant sienos pakabinamas gartraukis. Jei kaitlentė yra sumontuota „saloje“ (spintelėse viduryje virtuvės), reikės rinktis ant lubų kabinamą gartraukį. Jei baldus užsakinėsite pas meistrus, o gartraukį norėsite paslėpti, rinkitės įmontuojamus gartraukius.

Galimi ir kampiniai gartraukiai, jei virtuvė turi vidinį kampą, kuriame pastatyta kaitlentė ar viryklė. Variantų yra ne vienas, tad tolimesnės paieškos priklauso nuo šios savybės.

Naujausia mada į stalviršį montuojami gartraukiai, kurie paprastai išlenda iš ertmės šalia kaitlentės maisto ruošimo metu. Jie brangūs, tačiau labai stilingi. Tiesa, jie ne tokie efektyvūs, kaip pakabinami, nes garai turi eiti per apačią, o ne per viršų, kas prieštarauja fizikos dėsniams (karštas oras kyla į viršų, šaltas – leidžiasi žemyn).

 

500 m3/h ar 1200 m3/h?

Paklausite, kokie čia skaičiai? Tai gartraukio galingumas. Jums reikia žinoti, kad gartraukis yra galingesnis, jei jis ištraukia daugiau oro per valandą. Akivaizdu, kad minimas 1200 m3/h gartraukis yra labai galingas, nes gali ištraukti daugiau oro, nei standartinis 500-600 m3/h gartraukis. Kuris iš jų reikalingas būtent jums? Apsispręsti labai paprasta. Jei jūs vetrrdate kiaušinius, kepate blynus, užkaičiate sriubos ir košės puodus vienu metu – rinkitės kaip įmanoma galingesnį. Garų bus daug ir juos efektyviai reikės išaukti. Jei gaminate retai ir mažai – pakaks ir ne itin galingo gartraukio. Jei rūkote kambaryje – taip pat rinkitės galingą gartraukį. Rekomenduotina ir orkaitę statyti netoli, kad gartraukis iš karto susiurbtų garus, kurie pliūpteli atidarius orkaitę po kepimo.

 

Gartraukio dydis

Standartinis dydis – 50-70 cm. Rekomenduojame rinkis kiek platesnį, nei jūsų kaitlentė, nes kraštinių puodų leidžiami garai dažnai nėra iš karto sutraukiami ir patenka ant virtuvės baldų ar į patalpas. Geriau jau gartraukis būtų platesnis, nei siauresnis. Didžiausias gartraukis yra dvigubas 180 cm pločio. Jis skirtas didelei virtuvei. Nebūtinai tai turi būti profesionali restorano virtuvė – pakanka šalia kaitlentės pasistatyti dujinę kepsninę ir jau prireiks dvigubo itin galingo gartraukio. Grilio mėgėjų yra tikrai daug, tad dujinė kepsninė namuose nebėra jokia retenybė.

Mažiausias dydis – 35 cm skersmens kūgio formos ant lubų pakabinamas gartraukis. Jis stilingas ir pakankamai galingas, tačiau kabinamas jis virš 1-2 „skylių“ kaitlentės. Dažnai toks gartraukis naudojamas kai maistas gaminamas „saloje“.

Optimalus dydis 90-100 cm. Jis puikiai tinka virš standartinių 60-70 cm pločio kaitlentės.

 

Gartraukio forma irgi svarbu?

Gartraukiai yra kelių formų, o tai nulemia ir kai kuriuos pasirinkimo prioritetus.

Vieni gartraukiai primena kaminus. Jie gali būti kvadratiniai arba kūgio formos. Korpuso apačioje galimas praplatėjimas, kad būtų surenkamas didesnis garų kiekis.„Retro“ stiliaus gartraukiai š esmės atlieka tokias pačias funkcijas, tik jų dizainas primena senoviškus gartraukius.
Įmontuojami gartraukiai į spintelę atrodo kaip parasta dėžė. Dažniausiai ji turi išvažiuojančius ant bėgelių filtrus, kuriais padidinamas sutraukiamų garo plotas.
45 laipsnių pasvirę gartraukiai yra sieniniai. Jie atrodo stilingai ir filtrus dažniausiai slepia viduje.

Pakabinami ant troselių gartraukiai neturi oro ištraukimo vamzdžio. Tai naujos kartos joniniai garų surinkikliai, kurie oro tiesiog išvalo savyje ir iš karto išleidžia į aplinką.

 

Svarbios smulkmenos

Renkantis gartraukį labai svarbu atkreipti dėmesį į kai kurias svarbias smulkmenas. Pavyzdžiui, ar gartraukis yra toli nuo laukinės namo sienos arba ventiliacinės (rekuperacinės) sistemos. Kuo jis toliau, tuo ilgesnio išmetimo vamzdžio reikės. Jei vamzdis turi daugiau sulenkimų, tai sumažina oro pratekamumą, todėl reikia rinktis galingesnius gartraukius.

Kita svarbi smulkmenėlė – filtrų valymas ir keitimas. Dažniausiai filtrai yra plaunami, tačiau pasitaiko ir kitokių variantų.

Valdymas gali būti dviejų rūšių – mygtukinis ir jautrus lietimui. Kai kuriuose modeliuose gali būti ir LCD ekranas.

Nepamirškite vienos svarbios funkcijos – automatinio išsijungimo.

Triukšmo lygis irgi svarbu. Deja, šis prietaisas yra gana triukšmingas, nes besisukantis variklis ir traukiamas oras sukelia nemažai nereikalingų garsų. Tai netaikoma joniniams garų surinkėjams, nes ten kitas veikimo principas.

Kaina? Galite rasti ir už 80 eurų ir už 800. Gerai įvertinkite visus už ir prieš, o tada pamatysite, ar kaina adekvati už suteiktą komforto lygį.

 

Platus stacionarių bei įmontuojamų gartraukių pasirinkimas.

Pirkėjų gide galite susipažinkite ir su kitais mūsų naudingais bei praktiškais patarimais, kurie padės išsirinkti Jus dominančią techniką.