Kaip išsirinkti elektrinį grilį

Maistas, paruoštas ant grilio yra sveikesnis ir natūralesnis, nei keptas keptuvėje – tą žino visi gero maisto mėgėjai ir gurmanai. Priežastis labai paprasta – maistas kepa kiek pakilęs nuo pagrindo, todėl visi riebalai nubėga. Jis kaitinamas sausame karštyje, o ne troškinamas riebaluose ir garuose. Dėl to kiekvienuose namuose turėtų stovėti elektrinis grilis, nes tai puikus būdas kepti kepsnius, maltinukus burgeriams, dešreles, žuvį, vištienos sparnelius ar blauzdeles. Net šašlykas, keptas ant grilio yra kitoks – sodresnio ir unikalesnio skonio. Taip pat galima kepti ir daržoves.

Lietuvoje elektrinis grilis yra ypač paklausus. Kodėl? Todėl, kad jis ypatingai tinka naujajam „nacionaliniam“ patiekalui – kebabui ;)

Karštas itališkas sumuštinis „panini“, submarinas, paprastas kvadratinis sumuštinis, sumuštinis su kiaušiniu – tai puikūs patiekalai gardžiam užkandžiui, kai netikėtai užsuka svečiai. Tiesiog ištraukiate iš spintelės elektrinį grilį, jungiate ir kol jis pakaista, paruošiate pora didelių sumuštinių. Dar kelios minutės ir mėgaujatės sveikai paruoštu maistu.

Jei dar neturite elektrinio grilio, tikriausiai klausiate savęs – kaip jį išsirinkti? Juk interneto parduotuvėse tiek daug modelių? O ir kainos diapazonas labai skirtingas – nuo 30 iki 300 eurų. Koks elektrinis grilis turi atsirasti būtent jūsų namuose? Pateiksime keletą patarimų, kurie padės apsispręsti.

Beje, nereiktų maišyti elektrinio grilio ir elektrinės kepsninės. Tai du skirtingi dalykai. Kepsninėje dažniausiai maistas kepamas ant grotelių ir ji yra atvira, o elektrinis grilis turi dvi suspaudžiamas kaitinimo lenteles.

Kaip dažnai gaminate maistą grilyje?

Jei kartą per mėnesį, tiks vidutinės klasės elektrinis grilis su esminėmis funkcijomis. Jei kartą per pusmetį, pakaks nebrangaus grilio. Jei kas savaitgalį vis stengiatės kažką iškepti, ieškokite brangesnio ir profesionalesnio grilio. Kuo jie skiriasi? Tuoj išsiaiškinsime.

Griliaus vargai – valymas.

Grilį valyti yra sunku. Kai prikepa riebalai nuo šoninės ar sprandinės, juos nuvalyti reikia atsargiai, stengiantis nesubraižyti kaitinimo lentelės. Jei gaminate retai, tai nebus didelė problema. Tačiau jei kas savaitgalį reikia prie grilio vargti po 15 minučių, tikrai pagalvosite, ar verta įsigyti grilių su specifine funkcija – nuimamomis kepimo lentelėmis. Kai kurie modeliai turi tokias lenteles. Jas drąsiai galima plauti indaplovėje (purvinų puodų rėžimu, nes reikia šiek tiek atmirkyti), todėl valymo problema išspręsta.

Sumuštiniai, kepsniai ar maltiniai?

Paprastai elektrinis grilis yra žinomas dėl savo funkcijos kepti karštus sumuštinius. Jis kaitina iš abiejų pusių vienu metu prispausdamas viduje esantį maistą. Sumuštiniuose dažnai yra sūrio, tad jis išsilydo, prateka, prikepa. Jei jau valymo problema išspręsta, reiktų nuspręsti, ar kepsite tik sumuštinius, ar norėsite pakepti kiaušinių, daržovių, plonos šoninės pusryčiams? Šiems maisto produktams nereikia uždengti viršaus. Dabar ypač populiaru naminiai burgeriai. Jiems reikalingi maltinukai, tačiau jų uždengti nebūtina. Ką daryti, kai maltinukų būna daug ir reikia kepti keliomis porcijomis? Išeitis yra – elektriniai griliai atsidarantys 180 laipsnių kampu. Taip, viršutinė lentelė atsiverčia taip, kad abi sudarytų beveik vientisą plotą. Ant jo galima kepti daržoves ir kiaušinius, maltinius ir plonas dešreles. Ne visi modeliai turi tokią funkciją, tad reiktų pasidomėti, kurie turi, jei pageidaujate įvairesnio maisto gaminimo būdų.

Riebalų nutekėjimo indas

Jei elektrinis grilis jums padeda kepti sultingus kepsnius ir „steikus“, ieškokite modelių su riebalų nutekėjimo indu – pravers. Paprastai griliuose iš mėsos išbėgę riebalai ir marinato likučiai kaupiasi ant kepimo lentelės. Kadangi mėsa yra kiek pakelta ant rievelių, jos riebalai nepasiekia. Tačiau jie niekur nedingsta ir yra kaitinami toliau. Jei riebalai laikosi tarp rievelių, jie pridega ir tai reiškia papildomą laiką, skirtą valymui. Yra modelių, kurie turi specialius riebalų surinkimo indus. Riebalai suteka į specialias šonuose padarytas skylutes, kol mėsa kepą, todėl kepimo lentelės yra visada sausos. Norint riebalus pašalinti, pakanka ištraukti riebalų surinkimo stalčiuką ir jį išplauti. Lengva ir paprasta.

Keičiamos kepimo lentelės

Įprasta, kad abi elektrinio grilio lentelės yra rifliuotos – su rievelėmis. Bet jos dažniausiai skirtos karštiems sumuštiniams. Ant tokių lentelių gana sudėtinga kepti nedidelius gabalėlius mėsos, taip pat kiaušinius. Dėl šios priežasties, kai kurie modeliai turi atskirai įsigyjamas pakaitine lenteles. Jos būna dviejų tipų – keptuvės ir vaflių. Kepimui skirtos lentelės yra tiesiog lygios, kaip normalios keptuvės dugnas. Ant jų galima kepti ir blynus, ir kiaušinius, ir kinišką troškinį su ryžiais. Dar viena lentelė yra skirta specifiniam kepiniui – vafliams. Vietoj to, kad atskirai pirktumėte elektrinę vaflinę, galite tiesiog įsigyti vafliams skirtas kepimo lenteles. Aišku, tokias funkcijas turi tik kai kurie modeliai. Vieni gamintojai tokias lenteles pardavinėja atskirai, kiti iš karto įdeda į komplektą, dėl ko didėja ir gaminio kaina. Juk lentelės yra pagamintos iš ypatingų plieno lydinių.

Reguliuojamas lentelių aukštis

Triaukščiam sumuštiniui reikia daug vietos, o plonam maltinukui – mažai. Kaip neperspausti, ar iš viso prispausti abi lenteles? Čia padeda galimybė reguliuoti abiejų lentelių aukštį. Dažniausiai yra 4-6 aukščio rėžimai. Reguliuojama rankiniu būdu prieš kepimą. Kuo aukščio rėžimų daugiau, tuo platesnis ruošiamo maisto diapazonas.

Elektroninis valdymas

Elektroninis grilio valdymas gali būti suprantamas labai skirtingai. Vieniems tai užsidegusi žalia lemputė, kai sumuštinis jau paruoštas, kitiems – pypsėjimas, o tretiems tai nustatymai naudojant svirteles ir LED ekraną. Yra visokių modelių. Kai kuriems jų reikia net nurodyti, kokią mėsą kepame ir kaip ji turi būti iškepta. Tai reiškia, kad pats grilis gali paruošti vidutinio kepimo jautienos „steiką“ – reikia tik nurodyti, kokia mėsa ir kiek ją kepti...
Kai kurie modeliai turi net mėsos temperatūros jutiklius. Tiesiog prijungiate jutiklį prie grilio, kitą galą įsmeigiate į kepsnį iki vidurio ir kepate. Kai temperatūra mėsos viduje pasiekia reikiamą lygį, grilis išsijungia automatiškai.

Tai pagrindinės elektrinio grilio funkcijos. Skiriasi jų galia, bet turbūt suprantate, kad kuo didesnė grilio galia, tuo greičiau jis įkaitina kepimo lenteles.
Tikimės, kad šie pastebėjimai padės išsirinkti patį tinkamiausią grilį jūsų namams.

Išsirinkite sau labiausiai tinkantį grilį ->>>

Pirkėjų gide galite susipažinkite ir su kitais mūsų naudingais bei praktiškais patarimais, kurie padės išsirinkti Jus dominančią techniką.