Kaip išsirinkti duonkepę?

Tiems, kam teko matyti ant ližės pašaunamą duonos kepalą į keramikinių plytų krosnį, kur šalia dega malkos, labai pasisekė. Tai dokumentinio filmo apie senovę verti kadrai. Tie, kurie lankėsi šiuolaikinėje kepykloje ir matė tuos visus konvejerius ir kelių metrų ilgio krosnis taip pat turėtų būti laimingi, nes jie galėjo pamatyti, kaip duona kepama pramoniniu būdu. Duonos kepimas nebėra jau toks egzotiškas procesas, kaip seniau – tą žino kiekviena gerą maistą mėgstanti šeima. Reikia tik duonkepės skirtos namams.

Duonkepės veikimas

Kaip duonkepės veikia? Panašiai kaip ir daugiafunkciniai puodai – duona yra kepama kvadratiniame inde, kuris yra kaitinamas iš visų pusių. Duonkepės rėme paprastai įmontuoti du kaitinimo elementai – vienas viršuje, o kitas apačioje ir aplink. Tokiu būdu duona yra kepama 360 laipsnių kampu. Kodėl du atskiri kaitinimo elementai? Vienas yra skirtas duonos viršaus plutelei formuoti, todėl jis gali būti valdomas atskirai.

Duonkepė turi ir tešlos maišymo menteles. Tai plonos metalinės mentelės, kurios yra montuojamos į puodo dugną. Rankomis duonos tešlos maišyti nereikia – tiesiog pakanka sudėti ingredientus į talpą, nustatyti reikiamą programą ir uždarius paleisti prietaisą. Pirmiausiai įsijungia mentelė, kuri išmaišo ir suformuoja tešlą tada įsijungia kaitinimo elementai ir duona yra kepama. Visas procesas trunka apie 3-5 valandas, priklausomai nuo duonos kepalo dydžio.

Duonkepėje kepti galima ir bandeles. Tiesa, jų ten telpa ne itin daug. Tada tiesiog išimamos maišymo mentelės ir paruošta bandelė dedama į duonkepės indo dugną. Kai kas taip ir nedidelės picos sugeba išsikepti, jau nekalbant apie pyragą ar sausainius.

Duonkepės galia

Duonkepė – ilgai veikiantis prietaisas. Duona kepa kelias valandas nepriklausomai nuo prietaiso galios. Reiktų atminti, kad kuo didesnė galia, tuo greičiau išmaišoma tešla, taip pat greičiau pakaitinama iki reikiamos temperatūros. Galingi prietaisai tai padaro keliomis minutėmis greičiau, tačiau kai kepimo procesas užtrunka dar kelias valandas, kažin ar taip galima daug sutaupyti... Paprastai duonkepei pakanka 500-800 W galios. Galingesnių duonkepių poreikis yra gana nedidelis.

Duonos dydis

Duonos kepimo indas yra gana nedidelis, tačiau aukštas. Tokiu būdu duonos kepalėlis gali būti skirtingų dydžių. Paprastai jie žymimi rūbų dydžių simboliais – M, L ir XL. Jų reikšmių aiškinti nereikia. Nuo šių dydžių priklauso ir kepimo laikas, nes XL kepalėlis bus tikrai ilgiau kepamas, nei toks pats L.

Duonkepės programos

12 programų yra toks jau įprastas standartas. Populiariausios yra paprastas kepimas, prancūziška duona (balta duona), pica, duona be gliuteno, greitas kepimas, tešlos kildinimas, džemas, ruda duona, pyragas, pilno grūdo duona ir t.t.

Duona be gliuteno yra unikali programa, dėl kurios duona tapo kasdieniniu maistu diabetu ir kitomis ligomis sergantiems žmonėms. Taip pat ši programa yra naudojama ruošiant sveikuolišką maistą. Pilno grūdo duona irgi labai populiari programa, nes ji pritaikyta tešlai, į kurią iš karto primaišoma neskaldytų grūdų ir sėklų (moliūgų, saulėgražų).
Džemui skirta programa yra rečiau naudojama Lietuvoje, nes mes labiau mėgstame uogienes arba šaldytas uogas. Džemo gaminimo tradicijos yra gana retos, tačiau tik mūsų kraštuose.

Plutelės traškumas

Kepant duoną galima pasirinkti ir plutelės traškumą. Nuo to priklauso plutelės spalva. Labai traški pluta yra ruda, vidutinio traškumo – šviesiai ruda, o silpnai traški – rusva ar oranžinė. Čia reikia pasirinkti, kaip kas mėgsta.

Kitos duonkepės funkcijos

Yra dar 3 gana svarbios duonkepės funkcijos, kurios yra tikrai reikalingos šiuolaikiniuose namuose:

1. Garsinis signalas. Pypsėjimas praneša, kad duona pabaigta kepti. Kai kuriuose modeliuose pypsėjimas praneša ir kada reikia įdėti papildomus produktus, pavyzdžiui, sėklas ar razinas.
2. Atidėjimo laikmatis. Norite šviežios duonos pusryčiams? Sudėkite maisto produktus iš vakaro, nustatykite atidėjimą kelioms valandoms. Nustatytu laiku duonkepė išmaišys tešlą ir iškeps duoną. Atsikėlę ją ištrauksite ir galėsite mėgautis šilta šviežia duona.
3. Papildų dozavimas. Kai kurie modeliai turi specialias talpas, į kurias galima priberti sausų duonos papildų – razinų, sėklų, riešutų. Tam tikru metu dozatorius atsiveria ir suberia visas arba dalį šių papildų – nereikia atidarinėti karšto prietaiso ir tai daryti patiems.

Kai kurios duonkepės turi permatomus dangtelius su apšvietimu, kad kepamą duoną galima būtų apžiūrėti. Pasak kai kurių specialistų, tai nėra būtina funkcija, nes teisingai sudėjus ingredientus, rezultatas visada būna tas pats...

Duonkepės priedai

Duonkepės parduodamos su kai kuriais naudingais priedais. Tai dažniausiai dozavimui skirti šaukšteliai ir talpos. Taip pat pridedama ir receptų knyga, kurioje surašyta, kiek tiksliai reikia dėti druskos, miltų, vandens, sviesto ir kitų ingredientų. Jei ingredientai dedami „iš akies“, rezultatas gali būti ir nelabai koks. Dėl to rekomenduojama daryti viską tiksliai pagal receptą. Aišku, internete jų galima rasti dar daugiau ir pasimėgauti visame pasaulyje kepamomis naminės duonos rūšimis.

Duonkepės kainos nėra itin didelės. Paprastos duonkepės kainuoja 60-90 eurų, daugiau programų ir funkcijų turinčios kainuoja 100-180 eurų.

Skanios naminė duonelės!

Mūsų turimas duonkepes galite rasti čia ->>>