Daržovių smulkintuvai, į ką atkreipti dėmesį renkantis?

Daržovių smulkintuvai nebėra jokia naujiena didelėse virtuvėse. Pabrėžiame – didelėse. Bet ne dėl to, kad tai didelis prietaisas, bet dėl to, kad tokiose paprastai gaminama daug maisto. Sutarkuoti vienai morkai ar agurkui supjaustyti griežinėliais jokio aparato nereikia, tačiau kai ant stalo guli 5 kilogramai daržovių, tada virtuvės šeimi9ninkai tikrai prisimena apie tokius prietaisus, kaip daržovių smulkintuvai.

Daržovių smulkintuvo paskirtis

Kam skirtas šis prietaisas? Pats pavadinimas iš karto sufleruoja, kad jis turi vieną užduotį. Susmulkinti daržoves. Kaip jis tai padaro? Jei jums žinomas mėsmalės principas, aiškinti daug nereikės. Tiesiog įdedate nuplautą daržovę į prietaisą, kuriame įmontuoti specialūs smulkinimo peiliukai. Nuo šios vietos prasideda įdomybės, kurias dabar norime papasakoti išsamiau.
Daržovių smulkintuvai yra dviejų rūšių: elektriniai ir rankiniai. Rankiniai reiškia, kad smulkinimo peiliukai veikia nuo jūsų jėgos. Elektriniai prietaisai turi varikliukus, kurie ir suka smulkinimo įtaisus. Pro specialią angą į indą krenta susmulkintos daržovės. Štai ir viskas.

Daržovių smulkinimo būdai

Paprastai jų yra penki:
1. Sukapojimas. Šis būdas yra sutinkamas rankiniuose smulkintuvuose. Jis skirtas daržovę supjaustyti kubeliais. Tokiu būdu smulkinami svogūnai, paprikos, agurkai, obuoliai ir kitos kietos daržovės, kurios yra ruošiamos salotoms.
2. Pjaustymas riekelėmis. Rankinis daržovių smulkinimo būdas, atėjęs iš gilios senovės. Tiesiog braukiate daržove per dvigubus peiliukus, tarp kurių yra nedidelis tarpelis ir iš karto gaunate daržovių riekeles. Ypač tinka agurkams, cukinijoms, burokėliams darant karpačo, taip pat kopūstams, svogūnams morkoms ir net bulvėms.
3. Pjaustymas juostelėmis.Šis būdas sutinkamas tiek rankiniuose, tiek elektriniuose prietaisuose. Dažniau elektriniuose. Tam naudojama piltuvo formos pjaustyklė su atitinkamų dydžių ir formų skylutėmis. Variklis suka pjaustyklę, o peiliukai išpjauna juosteles. Toks daržovių smulkintuvas yra idealus morkoms, burokėliams, bulvėms (!), agurkams, cukinijoms ir kitoms daržovėms.
4. Pjaustymas spirale.Tai unikalus būdas supjaustyti daržovę spirale. Viskas veikia su piltuvo formos pjaustykle, kuri turi tik vieną pjaustymo peiliuką. Tokiu būdu daržovės juostelė nėra nutraukiama, kaip su pjaustymo juostelėmis pjaustykle.
5. Trynimas. Tai elektrinių daržovių smulkintuvių būdas susmulkinti daržoves. Beje, tai daro visos kokteilinės (blenderiai) ir virtuviniai kombainai, ne tradicinės daržovių smulkintuvės. Iš visų daržovių tiesiog yra padaroma vientisa košė. Dažniausiai naudojama įvairiems padažams gaminti, bulvėms trinti.

Daržovių smulkintuvės gali atlikti pirmus keturis daržovių apdirbimo būdus. Trynimas patikimas trintuvėms.

Daržovių smulkintuvės vs. virtuviniai kombainai

Ar turint virtuvinį kombainą galima smulkinti daržoves? Taip, smulkinti galima. Dažniausiai virtuviniai kombainai kapoja daržoves, trina, rečiau supjausto jas juostelėmis. Itin retais atvejais virtuviniai kombainai pjausto spiralėmis. Kombainas yra universalus prietaisas. Jis gana didelis ir ne toks kompaktiškas, kaip smulkintuvė.Didelis prietaisas suvartoja ir daugiau elektros energijos. Beje, vienas iš skirtumų yra tas, kad daržovių smulkintuvės negali smulkinti kietų produktų, pavyzdžiui, riešutų, šokolado gabalėlių, ledukų ir t.t.

5 patarimai prieš įsigyjant daržovių smulkintuvę

Jei jau nusprendėte įsigyti daržovių smulkintuvę, norėtume pasidalinti keliais patarimais, kurie padės renkantis:

1. Prietaiso galia – svarbu. Kuo galingesnis elektrinis prietaisas, tuo greičiau veikia variklis ir daržovės susmulkinamos efektyviau.
2. Susmulkintų daržovių talpa. Jei smulkintuvas ne mėsmalės formos, greičiausiai prie jo priklauso ir talpa, į kurią sukrenta susmulkintos daržovės. Vienos talpos yra mažesnė, kitos – didesnės. Rinkitės didesnes – taip paruošite daugiau daržovių vienu metu.
3. Pjaustyklių ir peiliukų rinkiniai.Smulkintuvė turi turėti kelias skirtingas pjaustykles skirtingų storių ir formų juostelėms ar spiralėms. Rekomenduojama rinktis tuos modelius, kurie priedų turi daugiau.
4. Medžiagos. Pjaustymo kokybė priklauso nuo peiliukų kokybės. Kuo jie geresni, tuo sklandžiau veikia smulkintuvas. Beje, kuo daugiau metalinių detalių, tuo ir kaina didesnė.
5. Gamintojas. Atkreipkite dėmesį ir į gamintojus. Žinomi gamintojai užtikrina aukštesnę šių vis dar retų prietaisų kokybę dėl savo bendros kokybės politikos.

Daržovių smulkintuvai yra nedideli prietaisai, neužimantys daug vietos, tad iš karto planuokite, kur juos sudėsite.

Įsigyti Jums patinkantį daržovių smulkintuvą galite čia ->>>