Cirkuliatorius – kam jis naudojamas ir ar verta įsigyti?

Cirkuliatorius yra labai naujas virtuvės prietaisas, Lietuvoje pasirodęs vos prieš kelerius metus. Tai specialus mechanizmas, kuris kaitina vandenį puode tiksliai iki tokios temperatūros, kokos reikia vienam ar kitam patiekalui pagaminti. Jei maistas turi būti ruošiamas 54 laipsnių temperatūroje, tai galite būti tikri, kad cirkuliatorius palaikys tokią temperatūrą valandų valandas. Kam viso to reikia? Čia jau klauskite profesionalaus virtuvės šefo...

Kur naudojami cirkuliatoriai?

Cirkuliatoriai iki šiol buvo naudojami tik aukščiausios klasės restoranuose. Profesionalus prietaisas atrodo panašus į didelę gruzdintuvę su gana nemažai įvairių nustatymų. Tai pakankamai brangus prietaisas, todėl jis naudojamas tik profesionaliose virtuvėse, kur gaminamas aukščiausios kokybės maistas.

Tik neseniai keletas gamintojų nusprendė cirkuliatorių pritaikyti namų virtuvei. Tokiu būdu buvo sukurtas įmerkiamas cirkuliatorius. Tai prietaisas, primenantis vamzdį. Jis yra įmerkiamas į 15-20 cm gylio puodą. Visas valdymas atliekamas rankiniu būdu arba per WiFi ryšiu valdomą programėlę išmaniajame telefone. Tokia technologija nebėra jokia naujiena mūsų virtuvėse. Be to cirkuliatorius nėra brangus prietaisas. Jo kaina el. parduotuvėse yra 80-150 eurų.

Tokiu būdu cirkuliatorius tapo prieinamas plačiajai maisto mėgėjų bendruomenei, ne tik aukščiausios klasės virtuvės šefams.

Iš kur atsirado cirkuliatorius?

Tai nėra naujas išradimas. Kai kurių šaltinių teigimu, cirkuliatoriaus prototipas buvo sukurtas dar 1799 metais Prancūzijoje. XIX amžiuje prancūzų virtuvė vystėsi pakankamai įdomiai, todėl šis prietaisas išliko iki pat šių dienų ir nuolatos buvo tobulinamas. Jo veikimo principas labai paprastas ir nusakomas trimis esminėmis savybėmis:

1. Pakaitinti maistą tiksliai tiek, kiek reikia.
2. Neleisti maistui liestis su oru.
3. Neleisti maistui liestis su vandeniu.

Tokiu būdu ir buvo išrastas vandenį varantis po puodą prietaisas, kuris skystį sušildo tiksliai iki tos temperatūros kurios reikia. Kodėl vanduo turi cirkuliuoti puode? Paprastai puodas kaitinamas iš apačios, tad natūralu, kad puodo apačioje vanduo yra karštesnis, negu viršuje. Reiškia verdama žuvis arba mėsos išpjova kaitinama netolygiai. Cirkuliatorius šią problemą išsprendžia ir maistas kaitinamas tolygiai iš visų pusių. Tos efektas garantuoja, kad masyvus kepsnys bus vienodai iškepęs tiek išorėje, tiek viduje. Mėgstantys jautienos kepsnį su krauju puikiai supranta, kodėl tai svarbu...

Maistas, turintis sąlytį su oru yra aktyviai vėsinamas. Dėl to cirkuliatoriumi ruošiami produktai turi būti įdedami į plastikinį maišelį, kuriame nėra oro. Šis maisto gaminimo būdas dar vadinamas „Sous Vide“ arba maisto gaminimas vakuume. Tiesa, oro visiškai ištraukti nebūtina, nors dabar jau pradeda mūsų virtuvėse atsirasti ir vakumatoriai, kuriuos labai mėgsta naudoti visi, kas maistą ruošia atsargai, šaldo.

Maistas, turintis sąlytį su vandeniu praranda dalį savo maistinių savybių. Ypač tai aktualu mėsai, kuri virdama į vandenį atiduoda savo aromatą, skonį ir dalį naudingųjų medžiagų. Dėl to plastikinis maišelis be oro apsaugo produktą.

Tokiu būdu maistas ruošiamas tiesiog savose sultyse jį lėtai kaitinant. Pavyzdžiui, kepsnys kaitinamas keliolika ar net daugiau valandų 54 laipsnių temperatūroje. Jis neužverda, todėl tai laikoma „slowcooking“ būdu.

Ar verta įsigyti cirkuliatorių?

Jei jūsų racione yra koldūnai, sriuba, bulvės su kepta mėsa ir troškiniai, cirkuliatorius nėra reikalingas.

Jei esate atviri iššūkiams ir galite valandų valandas ruošti egzotiškus patiekalus, organizuojate vakarienes su tam tikros šalies patiekalais, mėgstate paskanauti kokybiška mėsa, žuvimi ar daržovėmis, nepraradusiomis savo
skoninių ir maistinių savybių, tada TAIP, cirkuliatorius turi būti jūsų namuose.

Vakuumatoriaus pirkti papildomai tikrai nereikia. Galima orą iš maišelio ištraukti ir kitais būdais. Tačiau kokybiškas, lyg restorane paruoštas maistas tikrai garuos ant jūsų stalo, kad ir kiek ilgai jį tektų ruošti.
 

Išsirinkti norimą cirkuliatorių galite čia ->>>