Prekių katalogas

Brandinimo spinta, kas tai?

Paruošti mėsą galima pačiais įvairiausias būdais, nuo virimo, kepimo ir net brandinimo. Brandinta mėsa ne tik nepraranda savo reikalingiausių medžiagų, tačiau prisipildo pačiais įvairiausiais skoniais ir kvapais. Ir tam nereikia daug įrangos ar žinių, pakanka vos vienos funkcionalios mėsai skirtos brandinimo spintos. Ir nors šios spintos anksčiau buvo populiarios tik verslo, maisto įstaigų srityse, šiuo metu jas vis dažniau renkamasi ir individualiems žmonių poreikiams patenkinti. Juk mėgautis kokybiška ir gardžia mėsa galima ir namuose. Tad kas ta brandinimo spinta, kaip ji veikia ir kaip išsirinkti kokybišką įrangą Jūsų gardžiausiems patiekalams?

Mėsos brandinimas

Tai procesas, kuomet mėsa laikoma specialioje brandinimo spintoje pasirinktą laikotarpį, tai gali būti kelios dienos ir net keli mėnesiai. Tai priklauso nuo mėsos bei norimo rezultato. Brandinimo metu, mėsoje esantys fermentai ardo jos jungiamąjį audinį, todėl mėsa tampa minkštesnė, gardesnė, turtingesnio skonio ir įvairovės. Brandinimas gali būti atliekamas sausuoju arba šlapiuoju būdu. Mėsa brandinta spintoje įgauna įvairių skonių – sultingumo, saldumo, kartumo bei penkto vadinamojo skonio – umami.

Brandinimo spintos veikimas

Kokybiškai ir gardžiai subrandinti mėsą tikrai nereikia daug žinių, tuo labiau kai bene visą darbą už jus padaro brandinimo spinta. Ši spinta nenaudoja daug elektros energijos, todėl nereiktų baimintis, kad mėsa laikyta keletą mėnesių joje, kartu atneš ir dideles elektros sąskaitas. Spinta turi specialius parametrus, kuriuos nustatoma įdėjus mėsą, eigoje šiuos parametrus galima keisti. Galima rinktis norimą temperatūrą bei drėgmę. Optimaliausia temperatūra mėsos brandinimui – svyruoja nuo +1,5°C iki +2°C, labai svarbu, kad tokia temperatūra būtų išlaikoma nuolatos. Mėsa geriausiai bręsta esant 82-85% santykinei oro drėgmei.Profesionalioje mėsos brandinimo spintoje drėgmė yra kontroliuojama, o jos perteklius pašalinamas.

Svarbu, kad spintoje būtų užtikrina sterili aplinka, mėsą dėti, eigoje liesti bei išimti patariama su pirštinėmis, nelaikyti ilgai atidarytų spintos durų. Sėkmingas brandinimas galimas tik tuomet, kai spintoje užtikrinama švari, sterili ir nuo bakterijų izoliuota aplinka. Spinta turi visus reikiamus parametrus, šviežio oro padavimą, temperatūros ir drėgmės reguliatorių, todėl kiekvieną dieną nereikės rūpintis mėsos brandinimu.
Kokią mėsą galima brandinti brandinimo spintoje?
Spintoje rekomenduojama brandinti raudoną mėsą, tai jautiena, žvėriena, aviena, kai kuriose spintose puikiai tinka brandinti ir kiaulieną bei įvairias žuvis. Brandinimui netinkama mėsa yra paukštiena. Kuo mėsos gabalai yra mažesni ar turi mažesnį riebalinį sluoksnį –tuo jų brandinimo trukmė turėtų būti mažesnė. Jeigu mėsos paviršius nėra riebus – jis brandinimo metu nudžiūna, baigus brandinimą juos galima nupjaustyti. Geriausiai tinkama brandinimui mėsa yra su kaulu, nes jis neleidžia mėsai greitai džiūti. Kiek brandinti mėsą priklauso nuo jos rūšies, bei riebalinio sluoksnio.

Mėsos brandinimo spintoje patarimai:

  • Brandinimui rinkitės kuo šviežesnę ir kokybiškesnę mėsą.
  • Brandinimui rinkitės raudoną mėsą.
  • Prasta, nekokybiška mėsa nesusibrandins bei praras savo gerąsias savybes ir skonį.
  • Prieš brandinimą mėsa turi būti visiškai švari ir sausa.
  • Mėsą brandinti reikia ne pjaustytą, tik subrandinus mėsą ją galite supjaustyti norimais gabalais.
  • Mėsos brandinime būtina sterili aplinka.
  • Mėsą pjaustyti tik švariais peiliais, naudoti pirštines.
  • Subrandintą mėsą galimą šaldyti.

Jūsų gardžiausiems mėsos patiekalams – brandinimo spintas galite įsigyti čia -->