Ar verta pirkti gruzdintuvę?

Gruzdintuvės tik iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti gana nereikalingos virtuvėje. Tačiau taip yra ne visais atvejais. Ar tikrai verta jums įsigyti gruzdintuvę? Pabandysime pateikti keletą svarių argumentų.

Kaip valgote bulves?

Kokias bulves mėgstate? Virtas nuskustas ar su lupenomis? Pjaustytas gabalėliais ir kepintas orkaitėje? Troškintas keptuvėje kartu su kitomis daržovėmis? Gal visada valgote bulvių koše su pienu ir sviestu? Jei visa tai nusibodo, būtinai išbandykit bulves supjaustyti ilgais gabalėliais ir pakepinti jas aliejuje. Taip gausite žymiąsias bulvyte „fri“. Visa tai galite padaryti paprastoje keptuvėje ar troškintuvėje – jokių specialių indų nereikia.

Bulvės, keptos aliejuje

Bulves aliejuje galite kepti paprasčiausioje keptuvėje, tačiau jos dažnai bus permirkusios aliejumi, o tai jau negerai ne tik dėl skonio, bet ir dėl sveikumo. Jums tiek aliejaus tikrai nereikia, todėl vietoj keptuvės ar puodo dabar naudojamos elektrinės gruzdintuvės.

Gruzdintuvės veikimo principas yra labai paprastas – giliame inde pripilama gana nemažai specialiai gruzdinimui skirto aliejaus. Tada bulvės sudedamos į specialų gilų krepšelį, kuris įleidžiamas į verdantį aliejų ir palaikomas keletą minučių. Čia pradeda aiškėti patys svarbiausi gruzdintuvių privalumai prieš keptuves ir puodus.

1. Kepimo greitis. Keptuvėje bulves kepti reikia ilgiau, nei fritiūrinėje. Taip sutaupote nemažai laiko maisto ruošimui.
2. Kiekis. Priklausomai nuo gruzdintuvės (fritiūrinės) talpos, iškepamų bulvių kiekis gali skirtis. Yra mažesnių modelių ir didesnių. Reikia pasižiūrėti, kokios talpos krepšelis telpa.
3. Energijos taupymas.Fritiūrinė yra lyg didesnis virdulys. Ji tik pritaikyta kaitinti aliejų, o ne vandenį. Paprastai fritiūrinės būna iki 2000 W galios. Tai reiškia, kad aliejus joje pašyla ir užverda greitai, todėl elektros sunaudojama nedaug. Kepimui keptuve sunaudosite daugiau energijos, tad gruzdintuvė labiau apsimoka.
4. Saugumas. Kaistantys riebalai yra pavojingi. Jei į juos patenka vandens lašas, šie iš karto ima šokinėti ir gali sužeisti šalia stovinčius žmones. Turėkite omenyje, kad mažieji šeimos nariai dažnai sukinėjasi virtuvėje, ypač, kai gaminamos bulvytės „fri“. Gruzdintuvės turi specialius dangčius ir apsaugas, kad aliejus nešaudytų ir nesužeistų aplink esančių.
5. Aliejus naudojamas kelis kartus. Iškepus bulvytes „fri“ nereikia galvoti, kaip ir kur sunaudoti tą aliejų, kuriame ką tik iškepėte patiekalą. Gruzdintuvėse naudojamas specialus aliejus, nebijantis ekstremalių temperatūrų skirtumų ir išlaikantis savo savybes net po kelių kepimų.

Kepti galima ne tik bulvytes

Gruzdintuvės yra skirtos ne tik bulvyčių gamybai. Yra gausybė kitų patiekalų, kuriuos greitai galima paruošti naudojant gruzdintuvę. Štai keletas jų:

• Sausainiai „Žagarėliai“. Tai klasikiniai susuktų juostelių sausainiai, kurie kepami įkaitintame aliejuje.
• Čeburekai. Lietuvoje paplitęs itin plonas pyragėlis su mėsa, grybais, varške ar kitu įdaru.
• Gruzdinti koldūnai. Paprasti koldūnai yra verdami vandenyje, tačiau gruzdintuvėje jie paruošiami kur kas greičiau ir jų skonis kiek pasikeičia.
• Vištienos kepsneliai. Įvairių dydžių vištienos gabalėliai, apvolioti miltuose, džiūvėsėliuose ir kiaušinyje labai greitai gali atsidurti ant stalo.
• Gruzdintos daržovės. Galima paruošti ir kitas daržoves, ne tik bulves. Tai greitai paruošiamas garnyras bet kuriam patiekalui.

Svarbu, kad maistas būtų nedidelis ir nestambus, tada jis paruošiamas itin greitai.

Kodėl fritiūrinėje sveikiau, nei keptuvėje

Gruzdinti maistą dideliame kiekyje aliejaus iš esmės nėra labai sveika, tačiau gruzdintuvėje ruoštas maistas yra kur kas sveikesnis. Kodėl? Priežastis paprasta – krepšelis. Kai maistas paruoštas, krepšelis ištraukiamas ir paliekamas virš verdančio aliejaus, kad nuvarvėtų. Iš keptuvės ištrauktus patiekalus paprastai dedame tiesiai į lėkštę, reiškia ir aliejaus suvartojame daugiau.

Galimybė reguliuoti temperatūrą

Keptuvėje kepamo maisto temperatūros reguliuoti neįmanoma. Tačiau gruzdintuvės paprastai turi temperatūros reguliavimo funkciją. Tokiu būdu galima nustatyti, ar maistas virs, ar tik lėtai kais. Tokiu būdu galima paruošti skanesnius patiekalus.

Štai ir argumentai, kodėl namuose turėtų atsirasti gruzdintuvė.

Kai kurie skeptikai sakys, kad gruzdintuvė yra gana griozdiška ir užima daug vietos. Iš dalies reiktų su jais sutikti, nes klasikinio dizaino gruzdintuvės primena didelę kvadratinę dėžę. Tai klasikinio dizaino prietaisai. Šiuolaikinio dizaino prietaisai labiau primena duonkepę, kavos aparatą, ledų gaminimo aparatą. Tai apvalių formų prietaisai, kurie yra estetiški ir kompaktiški. Taigi, galima išsirinkti tokius prietaisus, kurie taupo jūsų virtuvės vietą.

Gruzdintuvė yra nepamainomas prietaisas, kai į namus pasibeldžia netikėtai atvykę svečiai ir nebėra laiko gaminti kažką orkaitėje. Juo labiau, kad šaldiklyje tokiems atvejams visada galima turėti užšaldytų bulvyčių „fri“, daržovių, vištienos kepsnelių ar file gabaliukų. Viską paruošti užtruks daugiausiai pusvalandį. Paprastai maistas ruošiamas kur kas ilgiau, todėl gruzdintuvė gali išgelbėti iš tokių nenumatytų situacijų.

Gruzdintuvių kaina yra gana įvairi – nuo keliasdešimt iki 200 eurų. Viskas priklauso nuo talpos ir funkcijų gausos, taip pat koks garsus yra gamintojas. Svarbiausia perkant atkreipti dėmesį į galią. Kuo galingesnis prietaisas, tuo greičiau jame užvirs aliejus.

Išsirinkite sau labiausiai tinkančią gruzdintuvę ->>>